Przepisy

Ale leczo!

Ale leczo!

Zuzulenkowy urlop za nami, powrót do pracy szybko zmobilizował nas do działania, naprawdę lubię to moje zwariowane tempo życia. Każdego dnia wpadam po pracy do domu i zastanawiam się od czego najlepiej zacząć, czy posprzątać, czy ugotować obiad czy może pozmywać naczynia pozostałe po porannym ekspresowym śniadaniu. Ostatecznie to gotowanie zawsze staje na pierwszym miejscu, bo przecież całe nasze towarzystwo potrzebuje sił na resztę dnia 🙂 Nie jestem mistrzem kuchni, do tego z całą pewnością mi daleko, zdarzy mi się przypalić ziemniaki czy kotlety, no cóż tak bywa. Od czasu do czasu jednak uda mi się zaskoczyć samą siebie, o rodzinie już nie wspomnę 🙂

Dziś dla przykładu owładnięci głodem, wpadliśmy po pracy do domu, szybka akcja – lodówka, chwila zastanowienia i pomysł na obiad wziął się w kilka chwil. Z racji, że Dziewczynki spędzają wakacje u Babci, jakoś szczególnie nie przywiązujemy wagi do tego co mamy w lodówce. Zebrałam więc kilka składników, dodałam do tego przygarnięte z pracy dary w postaci cukinii i kabaczka i takim sposobem wyszło mi pyszne leczo 🙂 No niebo w gębie! Nie sądziłam, że uda mi się kiedykolwiek zrobić coś tak pysznego 😀 Wiem, wiem, moja skromność pozostawia wiele do życzenia, ale cieszę się jak szalona, że udało mi się przyrządzić coś naprawdę dobrego 🙂 To chyba nic złego? Jak myślicie? 🙂

A poniżej wrzucam Wam przepis na to cacuszko 🙂

Składniki (na danie dla dwóch osób):

1 mała cukinia

1 mały kabaczek

pomidor

2 cebule

papryka (można zamiast niej użyć przyprawy-ostra papryka)

kiełbaska

koncentrat pomidorowy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i kabaczek obieramy, usuwamy z nich ziarna i kroimy w drobną kostkę, następnie wrzucamy do wcześniej przygotowanego garnka z niewielką ilością wody. Obieramy cebulę i również kroimy w kostkę, a następnie dodajemy ją do garnka, do tego dorzucamy pokrojony w kostkę pomidor (ja obrałam go ze skórki, ale jeśli Wam to nie przeszkadza możecie dodać go w całości) 🙂 Wszystko dusimy na wolnym ogniu aż warzywa zrobią się miękkie. W tym czasie podsmażamy kiełbaskę na patelni, następnie dodajemy ją do garnka, dusimy kilka minut, doprawiamy do smaku i zaprawiamy niewielką ilością koncentratu pomidorowego. Przez chwilę dusimy i mamy najpyszniejsze na świecie, banalnie proste LECZO 🙂

Smacznego!!!

Comments (0)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *