Komu, komu, bo idę do domu??? 🙂
Muffinki chyba każdy zna i wie z czym to się je? 🙂
Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, ale tak serio serio to dziś przychodzę do Was ze wspaniałym przepisem na muffiny truskawkowe (czy jak wolicie) 🙂
W końcu do tego przepisu możecie wykorzystać niemalże każdy możliwy owoc.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 4-5 łyżek mleka
- truskawki (lub inne owoce)
Przepis:
Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy olej i całość miksujemy. W celu uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy mleko w odpowiedniej ilości. Nie martwcie się, jeśli będziecie musieli dodać więcej niż 4-5 łyżek, ważne jest to aby ciasto nie było zbyt gęste. Umyte i pokrojone na drobne kawałki truskawki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek do muffinek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 min. Jeśli macie ochotę możecie posypać je cukrem pudrem 🙂
Gotowe!
Smacznego!
Ps. Serdecznie polecam Wam silikonowe foremki do muffinek z Ikea,
kupiłam je podczas ostatniego pobytu w sklepie i jestem zachwycona, a
muffinki wychodzą w nich rewelacyjne <3
Comments (2)
O ja!!! Z truskawkami… 😀 Ja ostatnio miałam muffinki z żurawiną i orzechami:) A wczoraj babeczki jogurtowe z bananami 🙂
Z żurawiną jeszcze nie jadłam 🙂 Z chęcią bym spróbowała, więc po cichu liczę na przepis 😀
Buziaczki :*