Przepisy

Szarlotka dla opornych!

Szarlotka dla opornych!

Kucharka ze mnie marna, zakalce to coś, za co powinnam dostać Nobla 🙂

Jedyna rzecz jaka mi wychodzi ze słodkości to —> Muffinki 🙂

Jednak mam dla Was całkiem ciekawy przepis, który obala mit o moim fatalnym gotowaniu/pieczeniu.

Szarlotka dla opornych.

Nazwałam ją tak tylko dlatego, że zaliczam się właśnie do grupy tych opornych w dziedzinie kulinarnej.

Przejdźmy zatem do przepisu 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g masła roślinnego lub margaryny
  • 4 jajka
  • jabłka (ok 2 kg)

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki i prażymy. Jeśli lubicie intensywny słodki smak to śmiało możecie dodać niewielką ilość cukru (ja pominęłam ten element). Dlaczego prażę jabłka? Jest to celowy zabieg, ponieważ bez tego jabłka wyjęte bezpośrednio na ciasto nie dałyby mu szansy na upieczenie, ciasto byłoby ciągle wilgotne. W tym samym czasie na wcześniej przygotowaną stolnicę czy blat przesiewamy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i margarynę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie dodajemy 1 jajko i 3 żółtka. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części (jedna znacznie większa, druga mniejsza), byłoby dobrze gdyby ciasto przez co najmniej godzinkę poleżało w lodówce. Ja z racji, że jestem niecierpliwym człowiekiem pominęłam tę czynność 🙂 Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto (najlepiej wyznaczyć sobie mniej więcej granice do wałkowania tak aby ciasto idealnie wpasowało się w dużą blaszkę). Papier z ciastem przekładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy pozostałe po 3 jajkach białka na sztywną pianę, dobrze byłoby dodać do nich resztę cukru jaka nam pozostała. Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na nie uprażone jabłka a następnie ubitą pianę, na wierzchu rozkruszamy pozostałą część ciasta tak, aby powstała na nim delikatna kruszonka. Ciasto wkładamy do piekarnika na około 1h.

 I takim oto sposobem mamy pyszną szarlotkę!

SMACZNEGO 🙂

Comments (0)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *